Gratis verzenden vanaf € 75.-

Ophalen of verzenden

5 -7 dagen verwerkingstijd

Stap-voor-stap
handleiding voor het gebruik
van icing!

Welkom bij onze nieuwe blog, waar we je meenemen op een creatieve reis door het gebruik van icing om je koekjes tot leven te brengen. Icing, ook bekend als royal icing, biedt eindeloze mogelijkheden om je koekjes te decoreren met prachtige ontwerpen en levendige kleuren. Of je nu een beginner bent of een ervaren bakker, dit stapsgewijze stappenplan zal je begeleiden bij het maken van verbluffende versieringen met icing voor je heerlijke koekjes.

Het is niet eenvoudig om een exacte handleiding te geven voor het gebruik van icing, omdat dit vaak afhangt van het specifieke type koekje dat je wilt versieren. Desalniettemin zullen we in deze blog het basisprincipe van het gebruik van icing uitleggen en je stap voor stap begeleiden. Voor meer gedetailleerde demonstraties en inspiratie nodigen we je uit om ons te volgen op sociale media. Hier delen we regelmatig video’s waarin we laten zien hoe we onze koekjes versieren. Bovendien kun je op sociale media ook tal van inspiratie opdoen door het werk van andere bakkers te bekijken.

Het versieren van koekjes met icing vereist tijd en geduld, en het is zeker geen eenvoudige taak. Het vergt enige techniek en oefening om de perfecte decoraties te creëren. Daarnaast heb je ook specifieke materialen nodig om aan de slag te gaan. Als je minder tijd hebt of nog niet zo bedreven bent in het werken met icing, kun je altijd kiezen voor het versieren van je koekjes met rolfondant.

Ons stappenplan - icing

Een overzicht van het stappenplan voor het versieren van de koekjes:

Stap 1: materiaal klaar leggen
Stap 2: kleuren maken
Stap 3: spuitzak vullen
Stap 4: spuitzak voorbereiden
Stap 5: koekjes voorbereiden
Stap 6: icing spuiten
Stap 7: het toevoegen van de details

Stap 1: materiaal klaar leggen

Je hebt het volgende nodig:
– Spuitmond(en) (optioneel, afhankelijk van je voorkeur)
– Spuitzak
– Kleurstoffen
– Hoge beker
– Eetbare inktstift (optioneel)
– Penseel (optioneel)
– Roze poederkleurstof (optioneel)
– Icing

Het gebruik van icing is natuurlijk essentieel. Je kunt dit zelf maken, maar er zijn ook kant-en-klare pakken beschikbaar waar je alleen water aan toe hoeft te voegen. Het vinden van de juiste consistentie is cruciaal. Als je icing te vloeibaar is, zal het uit de spuitzak lopen en over de randen van je koekjes druipen. Maar als je te weinig water toevoegt, wordt de icing te droog en te hard, waardoor het moeilijk wordt om het uit de spuitzak te krijgen.

Volg zorgvuldig het recept en zorg ervoor dat je de icing lang genoeg mixt om het luchtig te maken. Als er veel luchtbellen in de icing zitten, laat deze dan rusten. Bedek het met een vochtige doek om te voorkomen dat de icing te snel hard wordt.

Stap 2: kleuren maken

Na het maken van je royal icing, verdeel je deze vervolgens in de gewenste hoeveelheid en aantal kleuren. Wees voorzichtig bij het toevoegen van kleurstof, omdat je slechts kleine hoeveelheden nodig hebt.

Zorg ervoor dat je de icing niet te lang laat staan. Terwijl je bezig bent met het mengen van een potje, dek je ondertussen de andere potjes af met een vochtig doek om te voorkomen dat deze na verloop van tijd droger en harder worden. Als je naar een ander potje gaat om de kleur te mengen, dek je ondertussen je gemengde potje terug af, of ga je direct naar stap 3 en wissel je tijdens het kleuren tussen stap 2 en stap 3.

Stap 3: spuitzak vullen

Nu gaan we de spuitzakken vullen. Knip nog geen gat onderaan in de spuitzak. Plaats de spuitzak open in een hoge beker, zodat je deze gemakkelijker kunt vullen zonder te knoeien en de randen vuil te maken. Zodra je icing in de spuitzak zit, sluit je de spuitzak goed af aan de bovenkant en zorg je ervoor dat er zo min mogelijk lucht in de spuitzak zit. Herhaal dit proces voor alle kleuren die je hebt gemaakt.

Stap 4: spuitzak voorbereiden

Je kunt je icing op twee manieren spuiten, met of zonder spuitmond.

Als je liever zonder spuitmond werkt, knip dan direct een klein gaatje in je spuitzak. Begin echter met een klein gaatje en knip liever eerst te weinig af dan te veel.

Als je liever met een spuitmond werkt, is het handig om een tweede spuitzak te gebruiken om te voorkomen dat je meerdere spuitmonden moet aanschaffen. Plaats de spuitmond in de lege spuitzak en steek vervolgens de gevulde spuitzak in de lege spuitzak. Knip eerst de onderkant van de gevulde spuitzak open voordat je deze erin steekt. Hierdoor kun je gemakkelijk van kleur wisselen door de gevulde spuitzak met de icing uit de lege spuitzak met spuitmond te halen. Als er resten van icing achterblijven, spoel deze dan voorzichtig af.

Stap 5: koekjes voorbereiden

Vergeet niet om de koekjes voor te bereiden voordat je begint met het decoreren. Hoewel dit niet noodzakelijk is, kan het tekenen van je ontwerp op de koekjes met een stift met eetbare inkt je helpen bij het decoratieproces. Dit biedt je een houvast tijdens het decoreren en zorgt ervoor dat je ontwerp precies is zoals je het wilt.

Stap 6: icing spuiten

Nu gaan we over tot het spuiten van de icing. Zoals eerder vermeld, is het lastig om een vast stappenplan te hanteren omdat dit afhangt van het type koekje. We zullen echter twee methoden uitleggen, zodat je het principe kunt begrijpen.

Je begint met het spuiten van de icing, idealiter eerst met een fijn lijntje langs de buitenranden en vervolgens vul je het gebied in. Je kunt ervoor kiezen om direct na het lijntje het gebied op te vullen, maar als je liever wacht tot het lijntje iets droger is, zal het decoreren langer duren.

Probeer gebieden met dezelfde kleur samen te behandelen, maar let op bij delen die aan elkaar grenzen, omdat deze kunnen samensmelten, wat niet altijd de bedoeling is. Hieronder leggen we twee methoden uit: één waarbij je vrijwel direct de tweede kleur aanbrengt grenzend aan een andere kleur, en één waarbij je wacht met het aanbrengen van de tweede kleur.

Wanneer je vrijwel direct de tweede kleur aanbrengt, grenzend aan een andere kleur, zullen deze kleuren in elkaar smelten. Afhankelijk van hoe snel je ze na elkaar aanbrengt, zullen ze meer in elkaar smelten.
Verder bespreken van de foto’s

Wanneer je de eerste laag laat drogen voordat je de tweede kleur aanbrengt, zullen deze niet in elkaar overvloeien en zie je een duidelijk verschil tussen de kleuren.

Verder bespreken van de foto’s

Stap 7: het toevoegen van de details

Als laatste stap brengen we wat extra detail aan op het rolfondant. Dit kan bijvoorbeeld met een zwarte stift voor accenten zoals ogen, mond, en andere details. Een andere optie is om met een penseel wat dust aan te brengen voor schaduw of blos op de versieringen.

Voilà! Nu heb je prachtig versierde koekjes waarmee je iedereen kunt verbazen en waar ze zeker van zullen genieten.

Onthoud dat oefening kunst baart! Wees niet te streng voor jezelf – hoe meer je oefent, hoe beter en gedetailleerder je koekjes zullen worden. En vergeet niet dat perfectie niet altijd nodig is; als de smaak goed zit, ben je al een heel eind op weg. Dus laat je creativiteit de vrije loop en geniet van het proces!

Deze blog kwam tot stand met de gewaardeerde bijdrage van Chloe’s Bakery. Onze oprechte dank gaat uit naar haar voor de inspiratie en ondersteuning bij het creëren van dit stappenplan.

Heb je na het lezen van onze blog zin gekregen om onze koekuitstekers en stempels te bekijken? Neem zeker een kijkje in onze webshop, waar we een assortiment aanbieden van verschillende koekuitstekers en stempels. We streven ernaar om ons assortiment regelmatig uit te breiden, dus er is altijd iets nieuws te ontdekken!

Volg ons op sociale media en blijf op de hoogte van alles wat er achter de schermen gebeurt! Ontdek als eerste ons nieuwste assortiment en blijf op de hoogte van aanbiedingen en speciale updates. We delen graag onze reis met jou!

Scroll naar boven