Gratis verzenden vanaf € 75.-

Ophalen of verzenden

5 -7 dagen verwerkingstijd

Stap-voor-stap
handleiding voor het gebruik
van koekuitstekers & stempels!

Welkom bij onze stapsgewijze handleiding voor het perfecte gebruik van onze koekuitstekers en stempels! Bij Smoofty geloven we dat de juiste techniek het verschil maakt bij het bakken van heerlijke en mooie koekjes. Volg deze eenvoudige stappen en ontdek hoe je met gemak prachtige en smakelijke creaties maakt die indruk maken op iedereen.

Ons stappenplan

Een overzicht van het stappenplan voor het maken van koekjes:

Stap 1: het maken van het deeg
Stap 2: het uitrollen van het deeg
Stap 3: het vormgeven met de koekuitsteker (methode 1)
Stap 4: het vormgeven met de stempel (methode 1)
Stap 5: het verwijderen van de koekuitsteker en stempel
Stap 6: het verwijderen van overtollig deeg
Stap 7: het verplaatsen van de koekjes naar de ovenplaat
Stap 8: het bakken van de koekjes

Ontdek aan het einde van deze blog nog een alternatieve methode voor het gebruik van onze koekuitstekers en stempels.

Alternatieve stap 3: het vormgeven met de stempel (methode 2)
Alternatieve stap 4: het vormgeven met de koekuitsteker (methode 2)

Stap 1: het maken van het deeg

Het vormgeven van perfecte koekjes begint met het juiste deeg. Gelukkig zijn onze koekuitstekers geschikt voor verschillende deegsoorten, dus je hebt talloze mogelijkheden om mee te experimenteren. Of je nu kiest voor chocoladekoekjes, klassieke vanillekoekjes, boterachtige koekjes, traditionele speculaaskoekjes of lichte zandkoekjes, de keuze is aan jou.

Als je een recept hebt gevonden dat je aanspreekt, is het belangrijk om eventuele instructies met betrekking tot het deeg nauwkeurig op te volgen. Sommige recepten vereisen bijvoorbeeld dat het deeg een tijdje rust voordat je het kunt uitrollen en vormgeven. Dit is een cruciale stap, omdat het deeg hierdoor steviger wordt en gemakkelijker te hanteren is.

Stap 2: het uitrollen van het deeg

Nu het deeg klaar is om gevormd te worden tot heerlijke koekjes, is het tijd om het uit te rollen. Een goede tip om ervoor te zorgen dat het uitrollen soepel verloopt, is om het deeg tussen twee vellen bakpapier te leggen. Dit voorkomt niet alleen dat het deeg aan je deegroller blijft plakken, maar maakt het ook gemakkelijker om de koekjes later van de werkblad te halen.

Probeer tijdens het uitrollen van het deeg een gelijkmatige dikte te behouden. Als je merkt dat het deeg niet overal even dik is, maak dan gebruik van een deegroller met geleidingsringen. Dit handig hulpmiddel zorgt ervoor dat je deeg gelijkmatig wordt uitgerold zonder te gissen naar de juiste dikte.

Neem ook niet te veel deeg tegelijk om uit te rollen. Dit kan het proces bemoeilijken en leiden tot ongelijke koekjes. Werk liever in kleinere porties en rol het deeg uit tot de gewenste dikte.

Stap 3: Het vormgeven met de koekuitstekers

methode 1

Nu is het tijd om je koekjes vorm te geven met behulp van de koekuitstekers. We hebben twee methoden om onze koekuitstekers en stempels te gebruiken. We beginnen met onze favoriete aanpak. Later in de blog bespreken we de tweede methode.

Voor de eerste methode duw je de koekuitsteker stevig in het deeg. Zorg ervoor dat je voldoende druk uitoefent om de koekuitsteker diep genoeg door het deeg te duwen. Het is belangrijk dat je de koekuitsteker laat zitten voor de volgende stap van het proces.

Stap 4: het vormgeven met de stempel

methode 1

Plaats de stempel in de koekuitsteker die nog in het deeg zit van stap 3. Druk de stempel zachtjes in het deeg, net hard genoeg zodat je het patroon van de stempel ziet verschijnen, maar niet zo hard dat je door het deeg heen drukt. Het vergt wat oefening om het juiste gevoel te krijgen voor de benodigde druk, maar onthoud: oefening baart kunst!

Stap 5: het verwijderen van de koekuitsteker en stempel

Verwijder de koekuitsteker en stempel voorzichtig uit het deeg. Begin met het verwijderen van de koekuitsteker. Til deze voorzichtig op zodat het deeg niet vervormt. Vervolgens kun je de stempel verwijderen, maar dit kan soms een beetje lastig zijn omdat het deeg eraan kan blijven plakken. Als dit gebeurt, betekent dit waarschijnlijk dat je te hard hebt gedrukt tijdens stap 4.

Om de stempel gemakkelijk te verwijderen, kantel je deze lichtjes naar één kant. Hierdoor zal de stempel loskomen van het deeg en kun je deze gemakkelijk verwijderen. Probeer niet recht omhoog te trekken in één beweging, omdat dit te veel weerstand kan veroorzaken.

Als je nog voldoende deeg hebt uitgerold, herhaal dan stap 3, stap 4 en stap 5 totdat er geen ruimte meer is voor extra koekjes .

Stap 6: het verwijderen van overtollig deeg

Verwijder voorzichtig het overtollige deeg tussen de uitgestoken koekjes. Zorg ervoor dat je niet te ruw te werk gaat, om te voorkomen dat je de koekjes beschadigt. Het verwijderde deeg kun je terugplaatsen in de pot om later opnieuw te gebruiken. Zo verspil je geen deeg en kun je het opnieuw uitrollen voor meer koekjes.

Stap 7: het verplaatsen van de koekjes naar de ovenplaat

Aangezien we het deeg hebben uitgerold tussen twee vellen bakpapier, kunnen we hier nu van profiteren. Til voorzichtig het bakpapier op en draai het zachtjes om. Trek vervolgens langzaam het bakpapier los van de koekjes terwijl je met je andere hand het koekje opvangt en gemakkelijk op de ovenplaat legt. Dit zorgt voor een eenvoudige overdracht zonder dat de koekjes vervormd raken. Zie de afbeelding voor een visuele demonstratie.

Als je het deeg niet hebt uitgerold op bakpapier, kan het lastiger zijn om de koekjes los te krijgen. Probeer niet aan de koekjes te trekken, omdat dit vervorming kan veroorzaken.

Herhaal bovenstaande stappen totdat je geen deeg meer over hebt. Blijf het deeg uitrollen, vormgeven en overbrengen naar de ovenplaat totdat je alle koekjes hebt gemaakt die je wilt bakken. Op deze manier maximaliseer je het gebruik van je deeg en creëer je een heerlijke voorraad zelfgemaakte koekjes om van te genieten.

Stap 8: het bakken van de koekjes

Nu is het tijd voor de laatste stap: het bakken van je koekjes. Het is belangrijk om het recept te volgen om de juiste temperatuur en baktijd te bepalen voor je koekjes.

Na het bakken van de koekjes kun je genieten van je zelfgemaakte kunstwerken. Probeer ze zelfs eens warm, voor een extra lekkere ervaring!

Wil je je koekjes een extraatje geven? Overweeg dan om ze te versieren met rolfondant of icing. In onze andere blogs leggen we graag uit hoe je dit kunt doen.

Nu gaan we overstappen op de tweede methode, die misschien niet onze favoriet is, maar voor sommigen juist de favoriet. In plaats van eerst de koekuitsteker te gebruiken en vervolgens de stempel, gaan we nu een andere volgorde hanteren.

Alternatieve stap 3: het vormgeven met de stempel

methode 2

We beginnen met het gebruik van de stempel om je koekjes extra karakter te geven. Plaats de stempel in het koekjesdeeg en druk deze zachtjes in, net hard genoeg zodat het patroon van de stempel verschijnt, maar niet zo hard dat je het deeg doorboort. Het vergt wat oefening om de juiste druk te vinden, maar onthoud: oefening baart kunst!

Om de stempel gemakkelijk te verwijderen, kantel je deze lichtjes naar één kant. Hierdoor komt de stempel los van het deeg en kun je deze eenvoudig verwijderen. Probeer niet recht omhoog te trekken in één beweging, dit kan te veel weerstand veroorzaken.

Alternatieve stap 4: het vormgeven met de koekuitsteker

methode 2

Nu maken we gebruik van de koekuitsteker. In het deeg zie je nu een stempelafdruk van de vorige stap. Plaats de koekuitsteker nauwkeurig op de juiste positie ten opzichte van de stempel en duw stevig door het deeg. Het is nu toegestaan om wat harder te duwen, zodat je er zeker van bent dat de koekuitsteker door het deeg heen gaat. Verwijder vervolgens de koekuitsteker uit het deeg.

Met deze stapsgewijze handleiding heb je nu alle kennis die je nodig hebt om prachtige en heerlijke koekjes te maken met behulp van koekuitstekers & stempels. Of je nu kiest voor de traditionele methode of de alternatieve aanpak, elk koekje dat je maakt is een klein kunstwerk op zich.

Dus haal je favoriete recept tevoorschijn, rol het deeg uit, duw en stempel je weg naar creatieve lekkernijen en bak ze vervolgens tot perfectie. En vergeet niet, het plezier zit niet alleen in het maken van de koekjes, maar ook in het delen en genieten ervan met vrienden en familie.

Deze blog kwam tot stand met de gewaardeerde bijdrage van Chloe’s Bakery. Onze oprechte dank gaat uit naar haar voor de inspiratie en ondersteuning bij het creëren van dit stappenplan.

Heb je na het lezen van onze blog zin gekregen om onze koekuitstekers en stempels te bekijken? Neem zeker een kijkje in onze webshop, waar we een assortiment aanbieden van verschillende koekuitstekers en stempels. We streven ernaar om ons assortiment regelmatig uit te breiden, dus er is altijd iets nieuws te ontdekken!

Volg ons op sociale media en blijf op de hoogte van alles wat er achter de schermen gebeurt! Ontdek als eerste ons nieuwste assortiment en blijf op de hoogte van aanbiedingen en speciale updates. We delen graag onze reis met jou!

Scroll naar boven